Stresle erken tanışanı by-pass bekliyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Şubat 2013 07:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Stresle erken tanışanı by-pass bekliyor

Hayat zorlaşıyor, zorlaşan hayat kalpten vuruyor... Kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ise 'zamane krizine' karşı uyarıyor: Gençleri, erken yaşta tanıştıkları stres hasta ediyor. 35'inde CEO'nun, motosikletten inmeyenin, adrenalini yüksek olanın sonu erken yaşta by-pass

TÜRKAN YILMAZER

Kalp ve damar cerrahisinde Türkiye'nin en önemli uzmanlarından Prof. Dr. Bingür Sönmez, genç yaşta artan sorumluluğun ve kendini kanıtlama mücadelesinin kalbi çok yıprattığı uyarısında bulundu. Prof. Dr. Sönmez, "Genç yöneticiler stres kontrolünü sağlamadıkça, hızlı araç, motosiklet kullanmaktan vazgeçmedikçe hastalanmaya devam edecekler" dedi.

34 yıldır binlerce hastanın tedavisini üstlenen Bingür Sönmez, hastalıkların farklılaştığını ancak ölüm oranlarının azaldığını söyledi. Artık kalp romatizması gibi hastalıklara rastlanmadığını anlatan Sönmez'e göre şimdiki tehlike insanların by-pass'la erken yaşta tanışması...

'TEKLEYEN' KORKUYOR

- EN küçük bir sıkıntıda kişi geliyor, anjiyosu yapılıyor. Ardından stenti takılıyor ve zaman kazanıyor. O insan da aklını başına topluyor. Sigarayı bırakıp, yeme düzenini değiştiriyor, kilosunu idealize ediyor ve hareketi artırıyor.

- KALP ve damar hastalıklarının görülme yaşı çok aşağı indi ama ölüm oranları azaldı. Gençlerimiz artık kalp krizinden ölmüyor ama sık hastalanıyor.

- 35 yaşında CEO'lar koca holdingleri yönetiyor. Onlardaki stresi düşünebiliyor musunuz? Salgıladıkları adrenalini... Kendini ispat etme mücadelesi kalbi çok yıpratıyor.

- ŞİMDİ hobi hızlı yaşama... Ameliyat ettiğim genç by-pass'lı hastalarımın hepsi fazla heyecanı, sporu seviyor. Hemen hepsi ya motosiklet ya da hızlı araç kullanıyor. Adrenalinleri yükseliyor ama onun verdiği zararın farkında değiller.

- ADRENALİNİN fazlası nabzı, tansiyonu yükseltiyor, damara zarar veriyor. Bu hormonu yaşayabilmek için üretiyoruz ama belli bir dozun üzerine çıkınca, kendimizi öldürmek için üretmiş oluyoruz. Bunun önüne geçmek için stres yönetimi çok önemli.

- YİNE vücudun ürettiği endorfin hormonunu da yükselteceğiz. O da keyif veriyor ama nabzı düşürüyor, damarları genişletiyor.

AŞIK OL, MÜZİK DİNLE

- ENDORFİNİ, sporla, müzikle veya aşık olarak yükseltebiliriz.

- İNSÜLİN de önemli bir hormon. Damar sertliğini artıran insülinin yükselmemesi için frenlememiz gerekiyor. Belli ilaçlarla frenleyebiliriz ama en önemlisi kilo verip tokluk içeren besinler yemek.

- ŞEKERİ kısın, mümkünse sıfırlayın. Protein ağırlıklı, sebzenin de olduğu bir diyet yapılmalı. Tek tip diyet sakıncalıdır.

Doymuyorsan sakın yeme!

Bence diyetin kuralı şu: Bir şeyi yediğiniz zaman doymuyorsanız onu sakın yemeyin. Çünkü doygunluk hormonu yaratmıyor ve yedikçe yediriyor. Doyuran şeyleri yemeliyiz. 5 bin yıl önce tanıştığımız buğdayın içinde bulunan gluten en büyük düşmanımız. Glutenli hiçbir şey yemememiz lazım. Unla hazırlanan çorbalar, köfteler ve soslardan uzak durulmalı...

'Şeker'li felaket 1970'lerde başladı

Dünya, 1970'li yıllarda mısır şurubu şekerle tanıştı. Felaketler o zaman başladı. Biz pancar şekerine razı değilken, 10 kat tehlikeli bir şekerle tanıştık. Pankreas kanserine sebep olabiliyor. Büyüme hormonunu geriletiyor ve insülin direncini artırıyor. Annenizin pancar şekeriyle şerbetlenmiş baklavasından 3 dilim yersiniz, endüstriyel baklavayı bir kutu yiyin doymuyorsunuz.

Eti limonla yumuşat kerevizle tatlandır

International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Ekin Altın'dan mutfakta 'altın' öneriler... İşte birçok ev hanımının korkulu rüyası kızartmaya alternatif taktikler:

- TAVUK etine lezzet katmak, yumuşatmak ve hoş koku vermek için limonla ovalayıp biraz bekletmek gerekiyor. Limon, ev yapımı salça ve çok az miktar tuz ilavesi fırında iyi bir kızarma sağlayacaktır.

- HAŞLAMA yöntemiyle tavuk pişirmek de sağlıklı bir yöntem. Lezzetlendirmek için haşlama suyuna bir miktar soğan, havuç ve sarımsak doğranmadan ilave edilebilir.

- KIRMIZI etin haşlama suyuna soğan, havuç ve özellikle de kereviz koymak eti lezzetlendirir. Ayrıca suya sirke/limon suyu ve baharat kullanmak da eti yumuşatır.

- ETİ ızgara, fırında ya da yağsız tavada pişirmeden önce süt, soğan suyu, zeytinyağı ve baharat (kimyon, kekik, tane karabiber, biberiye ve pul biberle) karışımında buzdolabında bir gece bekletebilirsiniz.

- ELMA sirkesi, şarap ya da domatesin asitinden de yararlanabilirsiniz. Domates, soğan suyu, zeytinyağı ve baharat karışımında bekletilecek et, ertesi gün pişmeye hazır hale gelecektir.

Diyet sonrası kilo aldıran 6 ölümcül günah

DÖNEMLİK diyet yapanlar dikkat! Her 10 kişiden 9'u verdiği kiloları, diyeti bıraktıktan sonra geri alıyor. İşte, kilo verirken yapılan 6 büyük hata:

KAHVALTIYI ATLAMAK

Yanlış: Kahvaltı yapmamak vücudun yağ yakmasına sebep olur.

Doğru: Zayıf insanlar kahvaltı yapar, şişmanlar yapmaz.

HAFTASONU KAÇAMAĞI

Yanlış: Bütün hafta sağlıklı beslendim. Haftasonunu kendime ayırabilirim.

Doğru: 5 günlük diyet sonrası 2 gün serbestlik kilo alımına neden olur.

DİYET İÇECEKLER

Yanlış: Diyet içecekler kalori içermedikleri için kilo aldırmaz.

Doğru: Diyet içecek tüketenler, tüketmeyenlere göre daha kilolu.

YAĞ FOBİSİ

Yanlış: Kilo vermek istiyorsanız yağı tamamen kesin.

Doğru: Diyette başarıya ulaşanlar, günlük kalorilerinin yüzde 30'unu yağdan alırlar.

AMA BU SAĞLIKLI...

Yanlış: Sağlıklı yiyeceklerden istediğim kadar yerim.

Doğru: Sağlıklı yiyecekler çok yendiğinde iştah açar ve aşırı beslenmeye neden olur.

NOKTA KOYMAK

Yanlış: Diyetler uzun süreler boyunca zayıf kalmanızı sağlar.

Doğru: Diyet yapanların yüzde 90'ı verdiği kiloları yeniden alır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber